Thursday, August 25, 2011

Saye Memang Patot Kene marah

Hari paling bahagia bagi pekerja2 kerajaan Malaysia ye hari ni.. Sebab hari ni hari pengeluaran wang3..$$$$
Yeay.. !!Hari paling bahagia bagi pekerja2 kerajaan Malaysia ye hari ni.. Sebab hari ni hari pengeluaran wang3..$$$$
Yeay.. !! Alangkah indahnya menjadi pelatih kerajaan.. wee.!~ Rase nk terbang sambil baling2 kertas warne warni tuh..
heee..

muke ta sabar nk $$$



Setelah sekian lame menanti saat ini. Saye telah berjaya menghabiskan elaun itu. T_T oh sedey.
tapi,,
tha best part is... saye berjaye menyediakan kelengkapan Aidilfitri untuk diri sendiri dan adik-adik tersayang. Yeay!. Walaupun kopak akkmu bulan ini. For u guys tersayang.. ok la..

misi mencari baju raye bermula.
jakun dengan glasses kawan.
=/

pengakuan: 90% barang dlm trolley tuh saye punye..
=D


Tak banyak dapat beli n tak la best sgt. Sebab last minute shopping. Hanya di Taiping, ta macam taon lepas..  Bershopping dengan best sekali di KL bersama teman2 tersayang. hihi.. Tahun ni Raya ala kadar. Tapi masih meriah InsyaAllah..


Alhamdulillah.. Praise to Allah ..  Semoga dapat beraye tahun ni. Aminn..
Ta sabar nye.. 2 days to go.. nak balik.!!

Berjaye jugak berbuka puasa di luar setelah berjaya memujuk KJ kami.. yang baik n best itu. Membenarkan kami balik sedikit lewat..
Makan2 bersame memang sangat best. Yup. Students life is great..
sebelum mendapat suapan2 makanan

Muke kenyang dan gembira
sebelum balik .. Wajib bungkus.! Chicken Mc Deluxe & Big Mac..Nyum3.. Baju raye saye da bertambah saiz .. herrkk!~ Padan muke.


budak sekolah rendah dapat jajan.!
hek..

OH..! Tinggal beberapa hari lagi menghabiskan sisa2 Ramadhan sebagai seorang student.. Haishh.. Saye pasti rindu saat ni. Pasti.. Pasti saye akan dimarahi oleh umi kerana saye da kukurangan wang..
=(( oh Tidaakkkkk,....!


Wednesday, August 24, 2011

Hina dunia.

Hari2 terakhir Ramadhan.. Sayu nye rase. Xsempurna ibadah terawih tahun ni. Disebabkan peraturan asrama kami semua tidak dibenarkan keluar dari pagar selepas jam 8 malam.. Jadi kalau y ade inisiatif tuh die akan buat terawih sendiri la..Ada betulnya jugak peraturan tuh. Demi keselamatan kami para2 wanita yang lemah ni.. Kami akur.. Kepulangan seye semula ke Hostel Kolej Kejururawatan Taiping menggamit nostalgia lame..


tempat berkumpul sekalian manusia petang & malam
Oh sirius. Rindu sekali..  Walaupun hanya seminggu. Cukuplah.. Walaupun status student KKT da takde. Da bertukar jadi KSKB. Cukuplah. Saye sempat tersenyum melihat bekas bilik2 saye, n kawan2. Masih terbayang2 kami tergedik2 bersenam. Berlari mengenakan sesame kami. Menjerit2 memanggil kawan yang di tingkat atas. Gelak ketawa yang ta pernah surut ..
Yea. Saye nangis bile saye sampai disini. 
T_T






Kali ni kepulangan saye ke hostel ni. Untu praktikal.. Wad medikal .Lelaki.
Hari ni saye mahu berkongsi cerita tentang pesakit saye. Bukan niat untuk mengaibkan sesiapa. Tapi sekadar teladan kite bersame.


Pagi tu, seorang pesakit lelaki dibawa masuk ke wad menggunakan kerusi roda. Badanya kurus,dari raut mukanya, badanya.. kami sudah mengagak. Mungkin pesakit ini kategori 'Bio Hazard' maknenye ade pnyakit berjangkit.
Jadi , sebagai nurse, saye mengambil surat rujukan beliau.

      Lelaki itu India muslim, berusia awal 30 an, masuk ke wad kerana mempunyai Cellulitis di kedua2 kakinya.(Cellulitis = inflamasi. kudis  besar) Dirujuk dari klinik pakar. Saye tak terkejut melihat sejarah perubatan beliau yang mempunyai  HIV, HEP c+.. Allah Maha Besar.. Saya hanya beristigfar dalam hati..
Kasihan melihat lelaki itu. Sakit katanya.Saye segera memakai PPE (personal protection equipment) untuk menyambut lelaki itu.
      
     Kemudian saye ditugaskan untuk membersihkan luka di kaki beliau.. Ya Allah..Saye hanya tersenyum dan mengucap panjang dalam hati. Kata doktor die perlu diberi ubat tahan sakit sebelum dressing dibuat. Saye mengangguk. 




   Melihat lukanya.. Tuhan saja yang tahu.. Sekali saye menyentuh kakinya, menitis air matanya menahan kesakitan. Sesekali dia menyelak baju pesakit yang dipakainya. Basah dengan peluh.Sakit. Kelihatan tatu naga memenuhi dadanya yang kering.Serentak itu daging yang telah buruk jatuh di atas pelapik yang telah saye sediakan. Ade jugak yang melekat pada kapas basah. Bau luka itu tak ubah seperti bangkai yang telah lama ditinggalkan. Nanah tak henti keluar dari lubang2 kecil luka itu. 
   Seketika kemudian dia minta saye berhrnti sekejap.Tak tahan sakit katanya. "Kak , tolonglah kak jangan tekan luka ni". Saye jawab tak boleh sebab saye kena keluarkan sisa2 sel mati tu. Kalau tak kulit baru tak tumbuh.. Dia mengangguk lemah sambil tanganya memegang paha menahan kesakitan. Saya lihat tatu jarum dan tengkorak di tangan kanannya.
ibarat macam ni la luke die. tapi lagi hitam sebab banyak nanah.
Gambar google.=)

lame2 jadi  gini la..
nak?? kongsi la jarum. buat la seks rambang.Amik la dadah.

Dalam mase membuat dressing saye pon berbual dengan die..
  Ceritanya dia mula menagih seawal 1998.. Mula berjinak dengan jarum awal 2002 hingga 2009. 

think befor u do

Katanya dia mula berubah meninggalkan kancah hina itu apabila dia mula mengenal Islam.Katanya ade seorang ustaz yang membawa dia ke jalan Hidayah ini. Ihsan ustaz itu yang melindungi dia dari panas. Kerana ustaz itu dia mendapat zakat dari Baitulmal.Alhamdulillah, masih ada yang prihatin. Katanya lagi, die tenang selepas memeluk Islam. Walaupun keluarganya telah lama membuang dirinya. Tambahan dia sudah menjadi muslim.
Saya hanya mampu menyuruh dia bersabar.  Sebelum saye meninggalkan dia, sempat saye berpesan, "Encik, kat hospital tak boleh merokok" Dia ketawa..Kerana saya dapat menghidu bau rokok dari badanya.

Cerita seorang bekas penagih ini mungkin selalu kita lihat di tv. Tapi saya bertuah kerana berjumpa dengan mereka. Mengenali mereka, menjaga mereka. Mereka memerlukan sokongan dari kita untuk berubah. Mereka mungkin dibuang masyarakat. Hina nya mereka di mata kita. Tapi itu Hina Dunia siapa tahu..
Allah mengangkat darjatnya lebih tinggi dari kita yang dilahirkan sebagai Islam

Namun saya tahu. Mahu disalahkan siapa?? Kita sendiri. Kita yang memilih jalan hidup kita.. Jadi akibatnya kita yang tanggung. Allah itu Maha Adil. Setiap perbuatan ada balasanya. Namun Kita jangan lupa. Allah itu Maha Pengampun, Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani..
Siapa kita disisi Tuhan..?? Tepuk dada tanya Iman..

acah je. belom pakai biru lagi.
Dari mata seorang jururawat biasa..=)











Tuesday, August 23, 2011

Sampai ati

Entry ni ditujukan untuk former Encik Gewe.

dearest u.. 
Yet i still missing u. Yet i still believe that we still have hope. But, u proof that u 're leaving all that hope behind..
u say u dun believe in love. So,means u dun love me anymore. haishh.
i dunno y i still wait for a miracle. I'll slowly walk away. I need time.
No worries, that day will come. The day that i'm walking alone. Without ur shadow.
thank you..

Sunday, August 21, 2011

PENCARIAN BERAKHIR

Pencarian  encik  FK da berakhir..

Setelah sebulan lebih mencari siape jejake misteri FK tuh .. AKhirnye saye da tau sape orang tuh.. Pencarian berakhir dengan =l hahaha..
Padan muke..=p Selidik punye selidik.. Akhirnya dapat tahu Encik FK da berpunye. haha. so, geget jari lol.. Encik Fk palsu yang gtau.. pheuuhh~ Asyek jumpe orang yang salah je..
Usaha betul cari Encik FK. . Padahal tade ape2 pon.
To Encik FK palsu.. awk jela jd Encik FK?? Boley x??
entry gedik melampaui batasan.. haha..
Takpelah.. saye kan single. Saye ok..
peacee..


Kite Bukan Orang. Orang Bukan Kite

10 hari lagi nak berakhir bulan penuh rahmat ni.. Ya Allah.. sungguh aku akan merindui kenikmatan bulan ni.. 10 malam terakhir ni la kite kene banyakkan amalan kite. 
Saye pulak menghadapi hari =(( .. huhu.. Banyak perkara yang berlaku harini menyebabkan saye  T_T Dugaan bulan Ramadhan ni kate orang. Alhamdulillah.. Saye masih mampu senyum.
saye telah melakukan kesalahan. Saye tau benda tu dah salah. N da jadi pon. Tapi sedikit ketidak adilan berlaku. Saye telah disalahkan oleh B atas kesalahan lain plak. Padahal orang lain pon same2 salah. Tapi salah diletak atas bahu saye. Bile saye bela diri, saye pulak di ;(
Saye pon manusia jugak . Buat salah. Tapi boley ker itu dijadikan lesen oleh orang lain untuk  menghukum saye? Orang lain ta buat salah ke? Mungkin salah die ta same dengan saye. Tapi everyones makes mistake. Mungkin salah saye jugak sebab ta boley nak sorok muke ta puas ati tu..  Tapi tu la. Diorang buat macam dorang je boley terase hati. Ingat hati saye ni ade tembok besi ke. Saye pon pandai gak berperasaan. Sadisnya.
Pernah saye bercerita tentang hal ini pade seseorang yang saye anggap kakak. Katenye.”Jangan mengharapkan kebaikan kita dibalas kebaikan. Jangan harapkan orang berfikir  seperti kita. Kelak kita yang merana. Sebab orang bukan kite dan kite bukan orang. Lakukanlah sesuatu tanpa menharapkan balasan. Seikhlasnya. Sebab kita masih punya DIA..”
Saye menyedari hal itu. Saye tahu jika saye buat macam mereka. Saye jugak same seperti mereka.  Keburukan perlu dibalas dengan kebaikan.. Say eta mahu jadi seperti mereka. Saye akan cube mengelak dari menjadi mereka.. InsyaAllah..

To Fara(saye).
       Jangan sakitkan hati orang dengan mate kamu, mulut kamu.. Jangan sebab orang lain buat macam tu kamu pon nak jadi macam mereka. Jagalah hati orang yang kamu sayang..Jangan mengejar impian yang pudar. .(xdekaitan )

Saturday, August 20, 2011

Kite Kawan


pasukan penganjur yang best sekali

Setelah 2 minggu berpraktikal di Hospital kecil molek ni.. Kami student2..MA + Nurse da sepakat membuat jamuan bbq.. yeay..
best sgt.Plus staff kat sini sporting amat. 
So dengan jayanya ia berlaku. Walaupun perancang utama. Kawan baik saye(konon) Iman xdatang.. Sebab die demam.. Sian ko man.. Xpat jumpe kite.. ngeh3~
sesi membakar ayam versi mens..

sesi membakar ayam versi womens..

pembakar ayam sejati
ni part yang mesti saye nak gtau. Malam tuh ramai skendal.. haha.. yeay! Players..
xtau sape la makwe die.. 

untuk kali kedua. mahapkan saye gf mat wea..

ni Encik Jamal. die belom kawen .Orang kate..
haha
ini Encik  ** peace.~



bersame staff hosepital kecik lagi comel.
A n E unit.


Terima kasih daun keladi kepade staff hospital kecik lagi comel iti. Dari pengarah , Matron, Doktor, Nurses, MA, PPK, Driver..
semua yang tak tersebut oleh mulut ini..
Alhamdulllilah .. Banyak ilmu yang dah kami perolehi kat sini.. 
Terima Kasih semua.

Wednesday, August 17, 2011

Pemburu..


Hari ke 16 Ramadhan..
Hari ni kerja macam biasa.. Alhamdulillah.. Hidup.. Alhamdulillah.. Hati.. Alhamdulillah.. Study.. Alhamdulillah..
Hari ni saye telah teringatkan satu peristiwa. Peristiwa saye jumpe dengan sorang Student MA ni. Mase tuh kat kolej.. Hihi. Kat kolej, hostel lelaki ngan hostel perempuan dipisahkan oleh kafe. Kafe tuh besar la jugak kan. Petang- petang ker malam- malam ker ramai la yang duk lepak kat situ. Tempat berkasih sayang la.. haha.. Tapi sekadar lepak n makan jela..
plink3~~ ceh3. macam dalam drama lak tetibe kaler jadi itam putih kan.. Hahaha. oke2. Mase tu hari terakhir kot kat kolej sebelum kitorang posting. Nak dijadikan memori, petang tu, sedap je jalan balik ke hostel. Tibe- tibe mate saye terpandang seorang lelaki. waaa~ Mood bunga2. kih3.  Muke die xingat sgt la. Saye cume ingat gaye rambut n die nyer jambang tuh.. Macam Farid kamil lak gaye nye.. Aisshh.. nak kate tangkap cintan tuh tak la. Tapi buat saye pandang dua kali la.. hehe..  Nak jugak tau name die. Tapi muke pn xingat.  T_T                                                                                                                                        Semenjak hari tu saye ta pernah jumpe die lg.  Tapi macam jumpe kat Ipoh aritu.. Ta sure. Haaiii~ Encik FK.. haha. oke saye angau.
Nak dijadikan isu nye plak,, sekarang ni saye keje .. eh bukan , praktikal or posting kat Hospital district kn.. Kat sini pon ade la sekumpulan  SMA . Grup ni 4orang. dorang divide 2 2. 2orang keje pagi, 2 orang keje petang.. Yang paling best ade sorang SMA ni telah menyamai dengan ciri2 Encik FK ..! OMG~
Selalu jugak saye terjodoh keje ngan die.. Adekah die Encik FK?? Entah la.. Saye pon ta tau. Sebab saye sendiri lupe muke Encik FK.. =(( So, tak tau la die ni orang yang same ke x.. Encik FK palsu la kn.. sebab xpasti lg.. Tapi ciri2 FK tuh ad ngan die la.. hoho.  Boley la panggil Encik FK.
Oke, latar belakang FK ni. Kulit hitam manis. Sempoi n steady. Ta tinggi sangat. Sweet sebab die klaka mase cerita pasal orang bersalin.. Ramai peminat kat sini.. (membe da masuk line) Pandai jage bahasa n pandai bergurau.(part ni saye paling suke) Tapi sadisnya sebab die lagir tahun 1990. So, tade jodoh la.. I lagi tue dari u.. hehe..  So, Encik FK.. Macam mane ni. ?? Memendam rase la .. =p Lagipun hari ni hari terakhir keje ngan awak.. (>_<)  Pasni awak teje pagi iter teje petang da..  Mesti iter indu awak. hik3.Err.. Nape saye betindak manje macm tu yer.. huhu.. Geli makk~
Conclusion yang telah dibuat,  supaya ta mengharap or menunggu keajaiban,,***** Encik FK da de makwe kot. Senang..


Friday, August 12, 2011

Wordless Ramadhan.

Alhamdulillah. hari ni dah masuk 12 Ramadhan. Selama 12 hari puasa ni dah banyak benda yang menggeletek hati da jadi.. haha..

Minggu saye dan ahli kumpulan saye bertugas di unit Kecemasan & Trauma kat hospital kecik kat perak ni. name tempat? The royal city..~  Hari ni masuk hari ke 5 keje kat situ. Tapi da macam berbulan- bulan. Seronok jugak. walaupun unit tu kecik je & ta banyak kes. Tapi sempat la blajar mane yang patot..
Kat sini kitorang keje dengan MA. Oke.bukan mama ye.. Medical Asisstant.. n tak lupe jugak student MA. dorang neyh? kiut miut.. ngeh3..~ yep2. saye da mule gatal.. *wink 3~ (><)
Ta salah kn??

Oke. Cite cintan2 tolak tepi.. Ni cite sal keje dulu.. Best woo keje sini. (saje wat cam best walaupun biase2 je) Staff kat sini la paling best. Happening n banyak mengajar. Alhamdulillah.. So, sempat la kami timba pengalaman.. Ikut Ambulans.. waa.!! tuh paling syiok. Part paling  best lam ambulans bile semua kete kat depan ketepi je.. haha.. Cam kete raje gtu.. Keless..~
nih geng sengal..

Dalam2 best keje kat sini ade jugak yang ta best nye.. Oke.
1à Saye telah berkawan dengan orang yang salah. (part niyh paling menyampah)
kenape? Saye telah ditipu oleh lelaki buaya yang bujang 3.. Geram giler kot. Alhamdulullah.. Berkat bulan pose ni Allah tunjuk sape sebenarnya orang tu.. =D So, saye padan muke die.. haha. Kesian la bini die kan. Dapat lelaki mate kerangjang. Nampak innocent gile.. Tapi rupe2 nye..ishk3~ (geleng pale banyak2)
2à Saye da boley belajar melupakan kenangan dulu.(Da boley trime kenyataan Saye da single. yeay!!)
Alhamdulillah.. Syukur. Berkat doa saye di bilan mulia ni. Allah dah bagi petunjuk kat saya & saye da dapat kekuatan yang luar  biase. Redha.. itulah yang terbaik. Setiap musibah yang berlaku tu ade hikmahnya.. So sekarang ni, matlamat saye keje3.!~
3à Saye dah di brain wash( oleh Ence Bob. bukan name sebenar)
Pagi tadi saye bagitau la incik tuh saye maseh single. yepp.! betul Semua orang ta pecaye. Pastu pe lagi, stended la orang tue..(map cik bob)  Jadi nye.. Saye pom bagi la list kat die. List2 orang2 yang tak dikehendaki. haha
     teettt~ (bunyi drum..!)
                                                       I.            Orang2 berada.(orang kaye la maksudnye) Takut nanti jadi cite antara dua darjat lak.
                                                                                                                                                            II.            MA, Polis, Askar
                                                                                                                                                             III.            Orang glamer.
                                                                                                                                                           IV.            Orang hensem.
                                                                                                                                                                     V.            Laki orang
                                                                                                                                                              VI.            Tunang orang
                                                                                                                                                             VII.            Pakwe orang
                                                                                                                                                             VIII.            Budak Uitm
(peace !!) maksud saye student bukan bekas student.

Hape lagi..  Ence Bob merangkap MA ye.. telah membrain wash saye.. haha. EB kate kenape?
Jawapan saye = Saye ade pengalaman buruk dengan list2 ni..hihi  Lalu EB pon cakap la mungkin orang2 yang saye jumpe tu bukan jodoh saye. Dalam setandan pisang tak semuanya buruk. haha. Ayat cekgu BM tu.. EB kate  “ Awak pegang la kate2 saye ni. Jodoh awak dalam lingkungan list awak ni je.. Kalau xcaye, nanti awak nak kawen awak send la kad kawen kat saye.”  yang paling  xley tahan.  Ape kurangnya MA?? hahaha..=)

OKE Ence Bob ni jawapan saye. 80% dari MA yang saye jumpe kurang bertanggungjawab. Mungkin ta semua. Oke, statent ni bakal membunuh saye xlame lg agaknye..

Kenape? Sebab saye selalu jumpa MA yang suke ponteng, kaki pompuan, gatal plus malas. hehe. Tapi Ence Bob MA kat Kuala Kangsar sume rajin n baik. Cekap buat keje.. Alhamdulillah.. Yang saye jumpe ni kat tempat lain.

4à Beg kesayangan da koyak.(part niyh yang saye nanges  betol2)
entah la nape sebabnye beg Roxy kesayangan saye tuh koyak. Awww~ ase nak meraung je. Manusia mane telah mendajalkan beg saye itu.. Sebab ade kesan tompokan kat tempat koyak tu.. =((
Last!~ Ta sabar na tunggu lagu raye berkumandang kat radio.. yuuww~ eksaited nyeee..
Salam Ramadhan Worldsss~
nigh cik Huda. kawan baik  kat wad. =)) 


Monday, August 1, 2011

Ramadhan di perantauan.

huii..~ Entry prasan x hengat, konon di perantauan la sangat. Hahaha.. Perak kan.. kire jauh la jugak dari umah tu kan?? (><)  Sempena nak pose esok ni, n sempena ketibaan Ramadhan, nak ucap Selamat Menyambut Ramadhan untuk semua. InsyaAllah.. Semoga kali ini lebih bermakana. macam lagu rehan tu.. Ngn Manbai tu kn..


Berpuasa di perantau an. Sedey...=(( Xley sedey???
Sape kate student nurse cam kami ni xsedey. Walaupun study di seblah negri je. Jauh tauu!. Naik bas mau 5 jam gak.. huhu  Cube la tanye budak2 nurse y dok sini. jauh ..
 Mane la saye xrase cam duk perantauan. Kitorang ni kan Trainee Nurses. Keje pon macam Staff Nurse. Yang paling best. Cuti pon macam Staff Nurse la. =(( Sobs.. So, sile sedey ye bakal2 misi. Berpuasa dan beraya di hospital tuh lumrah la.. Macam kat perantauan la tu kan. Berpuasa tanpa sanak saudara tercenta. Pilu nya...
So, bersamaan la dengan kami si trainee2 nurses ni yer..
Episod puasa: Kerja shift macam biase .. Pagi2 lepas saor g keje. Tross.. Rajin kan??
oke menipu..** lepas subuh bru gerak g keje.. hihi
Sampai la jam 2 petang. then balik keje.?? Kompem membute lea jawab nye. Letih ye.. sangat ..!
Keje petang plak: Masok pukol 2 . wat2 muke dahaga. Sebab panas. *konon la. Petani rilek je.. Saje mngade. Yang best part petang ialah berbuka di pantry ward.. Yeay!!. Kalau tibe2 patient jerit, berlari la jawabnye .. haha.
Sadis tau..

Tuh episod berpuasa sambil bekerja. Haish.. xkire pulak berbuka n bersahur di hostel ni.. Sobs.=(( Tahun ni. semenjak berpindah ke kolej baru. Hidup da bertukar, Dulu mase kat kolej lame berbuka, bersahur... makanan semua orang da sediakan (tender kantin). So, xyah pike nk g beli makanan kat mane. Nak makan ape. huuu~ Rindu plak.! Sobs..=((
Skarang ni, hidup berpindah randah, dari hospital tu ke hospital ni. Aduii. Makan kene cari sndiri..
Naseb la..Yang turn raye xley cite lg. sebab skang xcited nk pose dulu. Yang penting marilah berpuasa. Mari kite same2 kumpol pahala banyak2 tahun ni. InsyaAllah..

=D
Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan..!